суботу, 4 травня 2013 р.

Кам’янку накрила писанкова ейфорія


3 травня, у переддень найвеличнішого християнського свята – Великодня, молодіжний клуб «Фенікс» вперше у нашому місті організував проведення майстер-класу із писанкарства. Урок перетворення звичайного яйця у національний оберіг проводила народна майстриня Черкащини Вікторія Філь. Вона прибула до нас із сусіднього міста Сміла разом зі своє мамою Мариною, яка й привчила свою доньку любити українське народне мистецтво, передавати свої знання іншим.
Ще до початку проведення майстер-класу майстрині підготували кам'янчанам чудовий подарунок – неабияку виставку писанок власного виробництва. Кожен міг придивитися для себе оберіг за власним уподобанням. Приємно, що на уроки народного мистецтва прийшли як школярі, так і наша молодь – студенти.
«Дуже часто ми не розрізняємо писанку від крашанки. Крашанка – це те яйце, котре ми фарбуємо напередодні Великодня, потім святимо і вживаємо в раціон. Писанка ж ніколи не вариться, щоб не вбити живого зародка, і тим паче, не їсться, бо слугує оберегом!» - зазначила перед початком майстер-класу народна майстриня Марина Філь. Окрім того, вона розповіла захоплюючу історію виникнення писанки та їх магічну силу.
Після розповіді всі приступили до діла. Майстрині ознайомили присутніх із робочим матеріалом, так як всі учасники майстер-класу ніколи в житті не займалися подібною справою. Далі йшло найцікавіше – кількагодинна практика.
Як зазначає пані Вікторія, більшість людей вважає, що намалювати писанку можна дуже легко і просто, але це не так. «Часові рамки малювання писанок досить необмежені. Проте, люди, які приходили до мене на подібні уроки в інших містах запитували, чи ми встигнемо розмалювати яйце хвилин за 30… Насправді ж, розпис лише однієї писанки займає близько 2-х годин (це якщо малюнок перемальовувати)!» - каже вона.
Але що може стати на заваді бажанню чомусь навчитися? правильно, нічого. Молодь міста настільки захопилася цією справою, що забувши про час, кожен зробив по 2, а то й 3 народних обереги. День спливав дуже швидко, а в молодіжному клубі кожен намагався зробити справу якнайкраще, найякісніше. Народні майстрині, побачивши такий запал в очах кам'янчан, відклали свої плани і затрималися ще на кілька годин.
Зрештою, по закінчені заходу приміщення усі покидали втомлені, але щасливі і радісні. «Я приїхала на травневі свята додому, а тут така подія. – говорить Ірина Халудрова, студентка, учасниця майстер-класу. – Я просто не могла не піти. Це ж так цікаво! До цього, я бачила подібне лише по телевізору, а тут така нагода… Я зробила 2 писанки і, не дивлячись на те, що трохи втомилася, відчуваю себе такою радісною. Під час роботи панувала така атмосфера, що час летів просто непомітно, а тобі хотілося й хотілося працювати…. Це незабутні емоції! Дякую організаторам і майстрині особисто за таку можливість відпочити душею!».
А ось як про захід відгукнулася чоловіча частина учасників: «Я спочатку не хотів йти, але в останній момент передумав. – говорить Микола Сидоренко, учасник майстер-класу. - Тепер розумію, що не дарма. Це було незабутньо! Тепер я розумію, що це не така вже й легка справа, як я думав.»
Організатори події результатом задоволені, проте говорять, що є ще над чим працювати. «Ми давно хотіли провести в нашому місті щось подібне, - говорить голова молодіжної ради клубу «Фенікс» Марія Кучеренко. – І ось, така нагода підвернулася. Хотілося б подякувати панi Вікторії, що погодилася виділити день для того, щоб навчити мешканців нашого міста чомусь новому. Результатом, особисто я, задоволена. Єдине, хотілося б, щоб наше місто трохи ожило, активніше брало участь у подібних заходах, адже це наша культура, наша єство. Таке потрібно вміти робити кожному, особливо дівчатам.»

Молодіжний клуб «Фенікс» вітає усіх жителів міста із великодніми та травневими святами. Бажаємо вам міцного здоров’я, наснаги та всього найкращого!
Антон ЮРЧЕНКО,
Член молодіжного клубу «Фенікс»

Фото
Ірина ХАЛУДРОВА

1 коментар:

  1. Безмежно вдячний пані Вікторії! Це неперевершений майстер-клас! Я отримав незрівнянне задоволення! ДЯКУЮ, що приїхали до нас! Сподіваємося, що ми зустрінемося ще неодноразово! :)

    ВідповістиВидалити